Populárne elektrické kolobežky končia v ďalšom slovenskom meste

  • V prípade, že v aplikácii ešte máte predplatené jazdy, peniaze dostanete späť na účet.
  • Zrušenie týchto kolobežiek mnohých obyvateľov mesta potešilo.
Off topic Populárne elektrické kolobežky končia v ďalšom slovenskom meste
Populárne elektrické kolobežky končia v ďalšom slovenskom meste. Zdroj: Unsplash/Marek Rucinski, Martin Katler
BITmarkets BITmarkets

Zdieľané elektrické kolobežky, ktoré boli v Myjave dostupné od marca 2023, končia svoju prevádzku. Prevádzkovateľ ich začal odstraňovať z ulíc minulý týždeň. Informoval o tom portál Interez.sk.

„Po viac ako roku používania v júli 2024 prevádzkovateľ zistil, že počet jázd a celková využiteľnosť nespĺňajú ich kritériá pre pokračovanie spolupráce, a preto sa rozhodol stiahnuť zdieľané kolobežky z Myjavy,” uviedol hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Peniaze dostanete naspäť

Ak patríte medzi používateľov, ktorí mali v aplikácii ešte predplatené jazdy, peniaze dostanete späť na svoj účet. Na Myjave pôvodne fungovalo 50 kolobežiek, no ich množstvo sa neskôr zvýšilo. Okrem toho v meste vznikli aj virtuálne parkoviská.

Koniec zdieľaných kolobežiek na Myjave otvoril diskusiu na socálnej sieti Facebook. Kým niektorí ľudia s ich koncom súhlasia a podporujú ho, iní by uvítali, keby kolobežky ostali k dispozícii. Niektorí z komentujúcich poukázali na to, že zdieľané kolobežky sú nebezpečné a prekážalo im, že ľudia na nich jazdili na chodníkoch.

Zdieľané kolobežky sú veľmi kontroverznou témou a v niektorých mestách sú úplne zakázané. Dôvodom je veľké množstvo dopravných nehôd.

Ak na elektrokolobežke jazdíte, mali by ste vedieť, že s touto jazdou sa spájajú mnohé pravidlá. V prípade ich porušenia môžete dostať pokutu vo výške až 50 eur. Elektrokolobežky sú napríklad určené iba pre osoby staršie ako 15 rokov. Okrem toho môže byť na jednej elektrokolobežke iba jedna osoba.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Na pravidlá upozorňuje aj polícia

„Elektrokolobežky sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube aj v Bratislave. Avšak s ich rastúcou popularitou pribúdajú prípady, keď dochádza k ohrozovaniu chodcov,” konštatuje hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová. Poukázal na to web Teraz.sk.

Keďže elektrické kolobežky sa považujú za malé motorové vozidlá a ich používatelia za motoristov, podľa polície nemajú čo robiť v peších zónach, ak to neumožňuje príslušná dopravná značka. Toto pravidlo platí pre elektrické kolobežky, bicykle a elektrobicykle. Naopak, ľudia na klasických kolobežkách bez motorčeka, ktoré sa pohybujú odrážaním nohou, môžu byť považovaní za chodcov.

Mestská polícia zároveň opätovne pripomína zásady bezpečnej jazdy na elektrických kolobežkách, ktoré vyplývajú zo zákona o cestnej premávke. Napríklad, po ceste môžu na elektrokolobežkách jazdiť iba osoby staršie ako 15 rokov, zatiaľ čo mladším osobám je to povolené len na cyklocestách, poľných a lesných cestách alebo v obytných zónach.

Na elektrokolobežke sa smie jazdiť po chodníku, cestičke pre chodcov alebo priechode pre chodcov, avšak len po pravej strane. Pri tom však kolobežkár nesmie ohroziť ani obmedziť chodcov a musí dodržiavať rýchlosť chôdze. Toto pravidlo platí aj pre jazdu vo vyhradenom pruhu pre cyklistov.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Interez.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.