Viac ako 260-tisíc Slovákov si zrejme výrazne pohorší. Vláda chystá nepopulárne opatrenie

  • Ak k zrušeniu alebo zmenám v paušálnych výdavkov dôjde, tisíce Slovákov to nahnevá.
  • Paušálne výdavky sú len jednou z mnohých zmien, ktoré Slovákov čakajú.
Ekonomika Vláda chystá bič na Slovákov
Vláda chystá bič na Slovákov. Zdroj: Shutterstock.com/bruce mars, Annie Spratt
BITmarkets BITmarkets

Viac než 200 000 živnostníkov na Slovensku využíva paušálne výdavky. Po novom by však mohli o túto populárnu výhodu prísť úplne, alebo dôjde k jej zásadnej zmene. Vláda už totiž schválila materiál, ktorý počíta s konsolidáciou rozpočtu. Téme sa venoval portál Peniaze.sk.

Ide o spôsob výpočtu výdavkov, ku ktorého zavedeniu došlo za tretej vlády Roberta Fica. Stojí za ním Slovenská národná strana. K zvýšeniu sadzby paušálnych výdavkov došlo ešte v roku 2017, kedy sa zo 40 percent zvýšili na 60 percent z celkových príjmov. V prípade ročného limitu došlo k zvýšeniu z pôvodných 5 040 eur na 20 000 eur.

Populárna možnosť

To, či takéto nastavenie paušálnych výdavkov ostane v tomto stave, je v tejto chvíli veľkou otázkou. Vláda sa totiž zahráva s myšlienkou ich úpravy limitu. Paušálne výdavky sú pri živnostníkoch nesmierne populárne. Ide totiž o možnosť, vďaka ktorej je podávanie daňového priznania jednoduchšie. Okrem toho však týmto spôsobom dokážu znížiť daňový základ.

Andrej Danko, šéf strany SNS, v rozhovore pre Hospodárske noviny uviedol, že živnostníci sú aktuálne predmetom diskusie. „Je tlak na zrušenie alebo úpravu paušálnych výdavkov, otázka je aj v prípade systému zdanenia. Zatiaľ nič nie je uzavreté a existujú rôzne varianty,” povedal Danko pre HN.

Ak k zrušeniu alebo zmenám v paušálnych výdavkov dôjde, tisíce Slovákov to nahnevá. Napríklad v roku 2022 totiž pri daňovom priznanií využilo možnosť uplatnenia týchto výdavkov až 263,5-tisíca daňovníkov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Podnikateľov zmeny nepotešia

Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Peniaze.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.