Bojíte sa následkov sedavého zamestnania? Riešením je káva, ukázala nová štúdia

  • Slováci kávu milujú.
  • O jej benefitoch pri sedavom zamestnaní však mnohí ani len netušia.
Off topic Káva pri sedavom zamestnaní
Káva pri sedavom zamestnaní. Zdroj: AI/DALL-E
BITmarkets BITmarkets

Radi si vychutnáte šálku dobrej kávy? Možno vás poteší, že tento obľúbený nápojový rituál prináša viac benefitov, než ste si doteraz možno mysleli. V modernej spoločnosti, kde mnohí z nás trávia väčšinu dňa sedením za počítačom alebo pred televíziou, často počúvame o negatívnych dopadoch sedavého životného štýlu na zdravie.

Nová štúdia z Číny, publikovaná na BMC Public Health, však naznačuje, že konzumácia kávy môže tieto nepriaznivé vplyvy zmierniť.

Výskumníci zo Soochowskej univerzity v Suzhou analyzovali údaje takmer 10 700 účastníkov z prieskumu National Health and Nutrition Examination Survey, ktorý skúmal každodenné návyky vrátane doby strávenej sedením a množstva skonzumovanej kávy. Zistili, že tí, ktorí pili kávu, mali nižšiu úmrtnosť v porovnaní s tými, ktorí ju nekonzumovali.

Káva – ochranca zdravia?

Sedavý spôsob života výrazne zvyšuje riziko vzniku rôznych zdravotných problémov, ako je cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak, obezita, osteoporóza, rakovina či srdcové ochorenia.

Výskumníci však zistili, že pitie kávy môže mať ochranný efekt. Ľudia, ktorí sedeli viac ako osem hodín denne a pili kávu, mali nižšie riziko úmrtnosti než tí, ktorí kávu nepili.

Prečo práve káva?

Tento nápoj obsahuje množstvo antioxidantov a má silné protizápalové vlastnosti.

Výskumníčka Bingyan Li zdôrazňuje, že hoci káva nemusí úplne eliminovať riziká spojené so sedavým spôsobom života, jej pravidelná konzumácia môže výrazne prispieť k zlepšeniu celkového zdravia populácie.

Káva obsahuje viacero bioaktívnych zlúčenín vrátane kofeínu, chlorogénovej kyseliny a diterpénov, ktoré majú preukázateľné zdravotné výhody. Kofeín je známy svojimi stimulačnými účinkami na centrálny nervový systém, čo vedie k zvýšenej pozornosti a zlepšeniu nálady. Chlorogénová kyselina má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať zápal v tele, vysvetľuje Medical News Today.

Pijete v práci kávu?

Loading ... Loading ...

Odborníci sú opatrní

Aj keď výsledky štúdie vyzerajú sľubne, odborníci varujú pred prílišným nadšením. Dr. Yu-Ming Ni, kardiológ z MemorialCare Heart and Vascular Institute v Kalifornii, pripomína, že ide o asociačnú štúdiu, ktorá nemôže definitívne potvrdiť, že káva priamo spôsobuje zníženie rizika úmrtia.

Je dôležité rozpoznať, že životné štýly sú základom dobrého zdravia. Konzumácia kávy môže byť jedným z mnohých faktorov prispievajúcich k lepšiemu zdraviu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Káva obsahuje viac ako 1 000 rôznych chemických zlúčenín. Okrem kofeínu a antioxidantov obsahuje aj množstvo ďalších bioaktívnych látok, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a zdravie. Niektoré štúdie naznačujú, že káva zlepšuje funkciu pečene, znižuje riziko niektorých druhov rakoviny a chráni pred neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba.

Ako z kávy vyťažiť maximum

Ako začleniť kávu do svojho životného štýlu, aby ste maximalizovali jej potenciálne prínosy? Monique Richard, registrovaná dietologička, odporúča zvážiť kvalitu kávových zŕn, spôsob prípravy a množstvo pridaných ingrediencií, ako je cukor a smotana.

Zdravá konzumácia znamená piť kávu bez zbytočných kalórií a tukov, ktoré by mohli znížiť jej zdravotné výhody.

Ak už kávu pijete, majte na pamäti, že tri až päť šálok denne môže byť optimálne množstvo, ale individuálna tolerancia sa môže líšiť.

Káva môže byť dobrým spojencom v boji proti negatívnym dôsledkom sedavého životného štýlu. Nezabúdajte však na celkovú rovnováhu vášho životného štýlu: Kombinácia správnej výživy, dostatočného pohybu a ďalších zdravých návykov je kľúčom k dlhému a zdravému životu.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: BMC Public HealthTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.