Kúpsyschopnosť slovenských domácností dosiahla úroveň trojročných maxím

  • Realitný trh ostáva vďaka vyšším úrokom podchladený a oproti minulému roku očakávajú aj nižšie vládne investície.
  • Zamestnanci v priemysle si polepšili o viac ako 9 %.
Ekonomika Kúpsyschopnosť slovenských domácností dosiahla úroveň trojročných maxím
Kúpsyschopnosť slovenských domácností dosiahla úroveň trojročných maxím. Zdroj: Shutterstock.com/Tierra Mallorca
BITmarkets BITmarkets

Mzdy vo vybraných odvetviach súkromného sektora na Slovensku si v máji pripísali nárast o 8 %. Aj napriek postupnému spomaľovaniu tempa sa zvýšenia reálnych miezd od februára šplhajú ku 6 %, čo je najviac za uplynulé tri roky.

V reakcii na aktuálne údaje zverejnené Štatistickým úradom (ŠÚ) SR na to vo svojom komentári poukázali analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Dvojciferné zvýšenia platov v máji zaznamenali nízkokvalifikované služby ako obchod, doprava, skladovanie a predaj motorových vozidiel. Zamestnanci v priemysle si polepšili o 9,1 %.

Vysoké dynamiky odrážajú minuloročnú dvojcifernú infláciu, ale aj nedostatok zamestnancov, umocnený odchodom takmer 50 000 ľudí na predčasný dôchodok,” zhodnotili.

Zamestnanosť v máji kopírovala rast o 0,3 % z predchádzajúceho mesiaca. Analytici však upozornili, že medzimesačné dynamiky od začiatku minulého roka takmer nepretržite klesajú.

Priemysel od konca 2019 stratil viac než 25 000 pracovných miest pre pandémiu COVID-19 a energetickú krízu, ale aj masívne odchody do predčasných dôchodkov. Celkovo pozorujeme v poslednom desaťročí zmenu v štruktúre zamestnanosti od priemyslu a služieb ako obchod, doprava, skladovanie a gastrosektor k vyššie kvalifikovaným službám, ako sú informácie a komunikácia, vedecké a technické činnosti, administratívne a podporné služby,” priblížili.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Májové reálne tržby v priemysle medziročne klesli o 1,7 %. Napriek negatívnemu vývoju vo viacerých priemyselných odvetviach však analytici vidia známky oživenia v pre Slovensko najdôležitejšom automobilovom priemysle. Medziročne sa síce jeho reálne tržby zvýšili len o 1,2 %, v medzimesačnom porovnaní však rástli dynamickým tempom 5 %.

Tento vývoj naznačuje, že automobilový priemysel by mohol od druhej polovice roka pokračovať na vlne oživenia a potiahnuť tak aj tvorbu slovenského HDP,” avizovali ekonómovia IFP.

Svoje zaostávanie v máji prehĺbilo stavebníctvo, ktorého reálne tržby klesli medziročne o 9 % a medzimesačne o 1,8 %. Tento negatívny vývoj je podľa analytikov pravdepodobne dôsledkom problémov s dopytom. Realitný trh ostáva vďaka vyšším úrokom podchladený a oproti minulému roku očakávajú aj nižšie vládne investície.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: