Neľudské podmienky a mzda 2 eurá. Na luxusnú značku sa valí vlna kritiky

  • Obvinenia sú namierené proti čínskym subdodávateľom módnych domov Dior, Armani a Alviero Martini Spa.
  • Pracovníci z Číny a ďalších zahraničných krajín pracovali pod nátlakom.
Ekonomika Na luxusnú značku sa valí vlna kritiky
Na luxusnú značku sa valí vlna kritiky. Zdroj: Shutterstock.com/photo-lime, ince fikirler
BITmarkets BITmarkets

Razie v továrňach subdodávateľov módneho domu Dior a ďalších luxusných značiek odkryli znepokojujúcu realitu.

Podľa talianskej polície miestne továrne využívali lacnú pracovnú silu, pričom zamestnanci pracovali v krutých a neľudských podmienkach. Poukázal na to portál NY Post.

Nonstop práca

Podľa milánskej prokuratúry väčšina pracovníkov pochádzala z Číny. Razie v továrňach Dioru a ďalších luxusných značiek odhalili, že niektorí zamestnanci pracovali od rána do noci, a to aj vrátane víkendov či sviatkov.

Čo je horšie, niktorí zo zamestnancov mali vo fabrike dokonca aj prespávať. Veľká časť z nich zároveň nemala podpísané zmluvy. To, že zamestnanci tejto luxusnej značky pracovali v nehygienickom a nebezpečnom prostredí, je len vrcholom ľadovca.

Podľa talianskej polície boli zamestnanci vystavení hygienickým a zdravotným podmienkam, ktoré nedosahovali minimálne štandardy etického prístupu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Podobných prípadov je viacero

Obvinenia sú namierené proti čínskym subdodávateľom módnych domov Dior, Armani a Alviero Martini Spa. Talianski sudcovia rozhodli, že tieto značky budú pod súdnym dohľadom. Čelia obvineniam z neľudského zaobchádzania s migrujúcimi robotníkmi vo svojich výrobných jednotkách.

Subdodávatelia týchto spoločností mali vyplácať zamestnancom mzdu len približne 1,85 až 2,77 eura (2 až 3 doláre) za hodinu práce. Je však známe, že tieto módne domy predávajú kabelky a iný tovar za ceny v stovkách až tisícoch eur.

Razie okrem toho preukázali tiež násilné odstránenie bezpečnostných zariadení, aby sa výroba vo fabrike zrýchlila.

Pracovníci z Číny a ďalších zahraničných krajín pracovali pod nátlakom. Ich nadriadení vôbec nerešpektovali voľné dni, nemohli čerpať ani dovolenky a v práci trávili omnoho viac času, ako mali. Dokonca sa ukázalo, že niektorí zo zamestnancov žijú v krajine nelegálne.

Tento systém umožňuje maximalizovať zisky tým, že čínska továreň skutočne vyrába produkty a znižuje náklady na prácu využívaním pracovníkov bez riadnej registrácie na úradoch,” uviedla polícia vo svojom vyhlásení.

Nejde len o luxusné značky

Luxusné značky nie sú jediné, ktoré sú kritizované. Napríklad zamestnanci dodávateľských firiem čínskeho internetového predajcu textilu SHEIN pracujú až 75 hodín týždenne, a to aj napriek tomu, že firma sľúbila zlepšiť pracovné podmienky. Poukázal na to portál TREND.

Spoločnosť SHEIN bola založená v roku 2008 a rástla raketovým tempom. Ide o jedného z najväčších predajcov módy na svete. Niet sa ani čomu čudovať – predaj podporuje kampaňami na Instagrame, TikToku či na iných sociálnych sieťach.

SHEIN zamestnáva ľudí rôznych vekových kategórií. Zamestnanci vo veku od 23 do 60 rokov prezradili, že denne pracujú priemerne 12 hodín. Počas týždňa sú v práci šesť alebo sedem dní. V spoločnosti mesačne zarobia od 770 eur do 1 280 eur.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: NY PostTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.