5 rafinovaných tipov, ako denne spraviť 10 000 krokov bez toho, aby ste si to poriadne uvedomili

  • Objavte 5 rafinovaných tipov, ako nenápadne dosiahnuť 10 000 krokov denne.
  • Tieto stratégie vám pomôžu zvýšiť fyzickú aktivitu bez výrazných zmien v rutine.
Off topic 10 000 krokov denne
10 000 krokov denne. Zdroj: shutterstock.com/ Kaspars Grinvalds
BITmarkets BITmarkets

V dnešnej dobe, keď sedavý životný štýl dominuje našim každodenným rutinám, sa odporúčanie spraviť 10 000 krokov denne môže zdať ako náročná výzva. Tento cieľ, pôvodne stanovený japonskými výrobcami krokomerov v 60. rokoch 20. storočia, sa stal všeobecne uznávaným štandardom pre dennú fyzickú aktivitu. Hoci presný počet krokov môže byť diskutabilný, odborníci sa zhodujú, že zvýšenie dennej pohybovej aktivity prináša významné zdravotné benefity. V tomto článku vám predstavíme päť rafinovaných tipov, ako dosiahnuť tento cieľ bez výrazného narušenia vašich denných povinností.

1. Implementácia „aktívnych prestávok” do pracovného dňa

Prvým tipom je implementácia „aktívnych prestávok” do pracovného dňa. Moderné pracovné prostredie často vyžaduje dlhodobé sedenie, čo môže byť kontraproduktívne nielen pre našu fyzickú kondíciu, ale aj pre produktivitu. Riešením môže byť zavedenie tzv. „aktívnych prestávok”. Ide o krátke, 5 – 10 minútové intervaly, počas ktorých sa postavíte od stola a prejdete sa.

Môžete napríklad absolvovať krátku prechádzku po kancelárii alebo okolí budovy, vykonať niekoľko strečingových cvikov alebo použiť schody namiesto výťahu pri presune medzi poschodiami. Tieto prestávky nielenže zvýšia počet vašich denných krokov, ale môžu tiež zlepšiť vašu koncentráciu a celkovú pracovnú výkonnosť. Štúdie ukazujú, že pravidelné krátke prestávky môžu zvýšiť produktivitu až o 20 %.

2. Transformácia každodenných činností na príležitosti pre chôdzu

Druhým tipom je transformácia každodenných činností na príležitosti pre chôdzu. Mnoho bežných činností môžeme jednoducho modifikovať tak, aby zahŕňali viac chôdze. Tento prístup nevyžaduje výrazné zmeny v dennom harmonograme, ale môže významne prispieť k zvýšeniu počtu krokov.

Môžete napríklad:

  • Parkovať auto ďalej od cieľa cesty,
  • vystúpiť z verejnej dopravy o jednu či dve zastávky skôr,
  • prechádzať sa počas telefonických hovorov
  • alebo osobne doručiť správy kolegom namiesto posielania e-mailov.

Tieto drobné úpravy môžu v súhrne pridať stovky až tisíce krokov k vášmu dennému súčtu, a to bez výrazného narušenia vašich bežných aktivít.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

3. Využitie technológií na motiváciu a sledovanie pokroku

Tretím tipom je využitie technológií na motiváciu a sledovanie pokroku. V dnešnej digitálnej ére máme k dispozícii množstvo technologických nástrojov, ktoré nám môžu pomôcť sledovať a zvyšovať našu fyzickú aktivitu. Inteligentné hodinky, fitness náramky a mobilné aplikácie dokážu nielen presne merať počet krokov, ale aj poskytovať motiváciu prostredníctvom výziev a odmien.

Mnohé z týchto zariadení a aplikácií ponúkajú personalizované denné ciele, pripomienky na pohyb, sociálne funkcie umožňujúce súťažiť s priateľmi a vizualizáciu pokroku v čase. Využitie týchto nástrojov môže premeniť dosahovanie cieľa 10 000 krokov na zábavnú a pútavú aktivitu, ktorá sa postupne stane prirodzenou súčasťou vášho dňa.

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Henrieta Balázsová
Henrieta Balázsová

Vyštudovala psychológiu, no nakoniec jej učaroval svet marketingu. Na vlnách kreatívy surfuje od roku 2016. Venovala sa aj redaktorskej a editorskej činnosti pre viaceré redakcie.