Na Slovensku sa šíri nový podvod. Útočníci tentokrát hrajú na city

  • Podvodníci na Slovensku šíria novú SMS-ku.
  • Slováci, ktorí jej uveria, môžu prísť o peniaze.
Novinky Podvodná SMS-ka cieli na rodičov
Podvodná SMS-ka cieli na rodičov. Zdroj: shutterstock.com/fizkes
BITmarkets BITmarkets

Slováci už dlhé mesiace dostávajú podvodné SMS správy, ktoré sa ich všemožnými spôsobmi snažia presvedčiť, aby klikli na priložený odkaz. Najrozšírenejší bol v uplynulom období podvod s balíkmi, kde odosielateľ nabádal svoje obete, aby doplnili svoje doručovacie údaje, prípadne doplatili clo. Aktuálne na Slovensku koluje úplne iná SMS-ka.

Ďalšia SMS-ka chce Slovákov obrať o peniaze

Polícia Slovenskej republiky zverejnila na svojej facebookovej stránke varovanie. Upozorňuje na nový podvod, ktorý cieli na rodičovské city.

Viacerí Slováci upozornili políciu na čudnú SMS správu, ktorú v posledných dňoch dostali.

Polícia uviedla:

Podvodníci na leto vymysleli nový príbeh. Namiesto zadržaných balíkov a žiadostí o odblokovanie účtu si vymysleli príbeh o tom, že dieťa má nové číslo.

Nová podvodná SMS-ka, ktorá v tých dňoch zaplavuje Slovensko, skúša oblafnúť rodičov. Oslovenie v texte správy „Ahoj Oci” môže zaujať množstvo ľudí a zámienka „môj telefón je rozbitý, toto je moje nové číslo” pôsobí veľmi uveriteľne.

Polícia vysvetľuje, aké znaky podvodu môžu Slováci v tejto správe rozpoznať

V prvom rade je na tejto SMS správe podozrivé telefónne číslo so zahraničnou predvoľbou, ktorá indikuje, že niečo nie je v poriadku.

V druhom rade si treba všimnúť, že správa prechádza z tykania na vykanie. Je to indícia k tomu, že text vygeneroval počítač, alebo systém, ktorý posiela takéto správy potenciálnym obetiam po celom svete.

Slováci podvodníkom uverili

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Polícia SRTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.