Možnosť, o ktorej cestovatelia nevedia. Mnohí z nich môžu dostať až 600 eur

  • Meškania alebo zrušenia letov nie sú ničím výnimočným.
  • V mnohých prípadoch môžu cestujúci od leteckej spoločnosti dostať odškodné, takto to funguje v praxi.
Ekonomika Možnosť, o ktorej cestovatelia nevedia
Možnosť, o ktorej cestovatelia nevedia. Zdroj: Shutterstock.com/Day2505, Egoreichenkov Evgenii

Ste pripravený vyraziť na dovolenku, no váš let mešká alebo ho dokonca letecká spoločnosť na poslednú chvíľu zrušila? Nezúfajte. Európske nariadenie totiž hovorí, že máte nárok na odškodnenie vo výške od 250 eur do 600 eur.

Viete však, ako sa k týmto peniazom dostať?

Ako sa dostať k peniazom?

Nárok na odškodnenie od leteckej spoločnosti vám vzniká za niekoľkých podmienok. Prvou je, že let mešká vyše troch hodín pri prílete do cieľovej destinácie. Ako ďalej uvádza portál webnoviny.sk, musí ísť o leteckú spoločnosť registrovanú v EÚ, vrátane Islandu, Nórska a Švajčiarska. Taktiež však môže ísť o situáciu, že cestujúci odlieta z letiska v týchto krajinách.

Ďalšou podmienkou sú neovplyvniteľné okolnosti. To znamená, meškanie letu nesmú spôsobiť faktory, ktoré letecká spoločnosť nedokáže ovplyvniť. Ide napríklad o živelnú pohromu, nepriaznivé počasie alebo štrajky zamestnancov.

Vzhľadom na to, že cestujúci nemajú dostatok informácií týkajúcich sa ich práv, nárok na odškodnenie si často neuplatňujú. V mnohých prípadoch im stačí prvé stanovisko leteckej spoločnosti, ktoré býva iba výnimočne v ich prospech. Okrem toho však cestujúci nevedia, ako správne vyplniť potrebné dokumenty.

Podľa najväčšej asociácie európskych leteckých spoločností bolo minulý rok cez 100 000 letov ovplyvnených štrajkami pracovníkov letových prevádzok. Tento rok sa štrajky uskutočnili vo Francúzsku, Belgicku a Grécku, pričom britská letecká spoločnosť easyJet plánuje štrajk počas letných prázdnin.

V týchto prípadoch cestujúci nemajú nárok na kompenzáciu. Je teda dôležité sledovať aktuálnu situáciu a plánovať si lety mimo očakávaných problémov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Aká je výška odškodného?

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.