Vedci bijú na poplach. Lyžiarska sezóna sa môže čoskoro skrátiť o desiatky dní

  • Ďalšie podporné opatrenia by lyžiarskym strediskám mohli pomôcť v boji s klimatickými zmenami. 
  • Vedci z Austrálie sa pozreli na to, ako výrazne ovplyvnia klimatické zmeny lyžiarske strediská.
Off topic Vedci poukázali na alarmujúce údaje
Vedci poukázali na alarmujúce údaje. Zdroj: Shutterstock.com/Microgen

Množstvo snehu v slovenských lyžiarskych strediskách je každžm rokom nižšie. Počasie však spôsobuje aj to, že zimná sezóna končí výrazne skôr, ako je zvykom. Tento problém však netrápi len Slovensko, ale napríklad aj Rakúsko.

Vedci z Austrálie sa v dôsledku toho pozreli na to, ako výrazne ovplyvnia klimatické zmeny lyžiarske strediská. Poukázal na to portál sciencedaily.com.

Krátka sezóna

Okrem toho, že sa lyžuje v krajinách, ktoré sú známe svojimi prvotriednymi strediskami, lyžuje sa aj v Austrálii. Aj tu však hrozí značné skrátenie sezón. Modely organizácie Protect Our Winter in Australia a Austrálskej národnej univerzity ukazujú, že priemerná sezóna všetkých lyžiarskych stredísk v Austrálii by sa pri strednom scenári emisií skleníkových plynov mohla skrátiť do roku 2050 až o 44 dní.

Ďalšie modely s vyššími emisiami oxidu uhličitého predpovedajú skrátenie sezóny až o 55 dní. Výraznému skráteniu lyžiarskej sezóny sa už teda pravdepodobne nevyhneme.

Aj keby v tejto dekáde boli prijaté zásadné opatrenia na ochranu klímy, modely predpovedajú, že lyžiarska sezóna v Austrálii by sa do roku 2050 skrátila o 28 dní. Ak by sa emisie následne podarilo udržať na nízkej úrovni, situácia by sa mohla začať zlepšovať až od roku 2080.

Čo je horšie, v prípade, že nedôjde k prijatiu naliehavých opatrení v oblasti klímy, mnohé lyžiarske strediská budú musieť ukončiť svoju prevádzku.

Za touto štúdiou stojí aj výskumníčka z Austrálskej národnej univerzity Ruby Olssonová. Podľa jej slov nestačí prijať iba opatrenia, ako rýchle vyraďovanie fosílnych palív a zavádzanie systémov obnoviteľnej energie, ako je veterná a solárna energia.

Ďalšie podporné opatrenia by lyžiarskym strediskám mohli pomôcť v boji s klimatickými zmenami.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Krátke zimy a rekordne teplé letá

Podľa štúdie vedeckej iniciatívy World Weather Attribution (WWA) globálne otepľovanie spôsobené ľuďmi zvýšilo pravdepodobnosť nedávnych extrémnych horúčav na juhozápade Spojených štátov, v Mexiku a Strednej Amerike približne 35-krát. O tejto problematike informuje TASR.

Autori sa v analýze zameriavali na obdobie nadmerného tepla medzi májom a začiatkom júna, kedy sa vlna horúčav v USA sústredila v juhozápadných štátoch vrátane Kalifornie, Nevady a Arizony. Mexické úrady taktiež spojili vlnu horúčav so smrťou desiatok ľudí a naznačili možnú súvislosť aj s úmrtiami primátov v južnom štáte Tabasco.

Podľa odborníkov je takáto vlna horúčav spôsobená emisiami, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty, v súčasnosti štyrikrát pravdepodobnejšia, než na prelome tisícročí.

Kvôli času, ktorý si vyžadujú štúdie v tejto oblasti, zatiaľ nie je možné jednoznačne povedať, akú úlohu zohráva zmena klímy pri tejto dlhotrvajúcej horúčave, ktorá postihuje stred a severovýchod USA a Kanadu.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.