Bitcoin za miliardy: Tieto krajiny ho majú najviac

  • Bitcoin a jeho súčasná volatilita trápi aj viacero štátov.
  • Dôvodom je, že je súčasťou ich majetku.
  • Väčšinou ide o následok riešenia nelegálnych aktivít.
Novinky Bitcoin vlastní viacero štátov
Bitcoin vlastní viacero štátov. Zdroj: shutterstock.com/Katiindies

Bitcoin v hodnote miliárd dolárov. Aj takáto je realita v niektorých krajinách. S narastajúcim záujmom o kryptomeny a rastúcou hodnotou Bitcoinu sa čoraz viac krajín dostáva do centra pozornosti ako významní vlastníci tejto digitálnej meny. Niektoré z nich však teraz pristupujú k predaju svojich bitcoinových rezerv, čo môže mať významný dopad na trh. Pozrime sa na niektoré z týchto krajín a na dôvody, prečo sa rozhodli predať svoje kryptomenové aktíva.

USA, ale aj Bulharsko držia Bitcoin

Spojené štáty sú jednou z krajín s najväčšími rezervami Bitcoinu, pričom väčšina z týchto zásob pochádza z konfiškácií súvisiacich s kriminálnymi činnosťami. Napríklad v prípade Silk Road, temného webového trhu, americká vláda skonfiškovala tisíce Bitcoinov.

Predaj týchto aktív sa často vykonáva prostredníctvom verejných aukcií, pričom získané prostriedky sú použité na rôzne vládne programy. Tento proces nielenže prispieva k transparentnosti, ale tiež pomáha regulovať trh s kryptomenami tým, že sa znižuje množstvo Bitcoinov v rukách vlády.

Silk Road

Silk Road bol webový trh (tzv. darkweb), ktorý fungoval od roku 2011 do 2013 a bol známy predajom nelegálnych drog a iných nelegálnych tovarov a služieb. Prevádzkovateľ Ross Ulbricht bol zatknutý v roku 2013. Americké úrady skonfiškovali približne 144 000 Bitcoinov z jeho účtov, ktoré postupne predávajú v sérii aukcií.

 

Bulharsko je ďalšou krajinou s významnými bitcoinovými rezervami, ktoré získalo v roku 2017 počas operácie proti organizovanému zločinu. Bulharské úrady skonfiškovali viac ako 200 000 Bitcoinov, ktoré v tom čase mali hodnotu približne 500 miliónov dolárov. V súčasnosti je hodnota týchto aktív oveľa vyššia, čo prinútilo bulharskú vládu zvažovať predaj časti svojich rezerv. Výnosy z predaja by mohli byť použité na financovanie rôznych národných projektov a investícií.

Ukrajina, ktorá čelí ekonomickým a politickým výzvam v dôsledku prebiehajúceho konfliktu s Ruskom, tiež vlastní značné množstvo Bitcoinu. V snahe zmierniť finančný tlak a podporiť národnú ekonomiku sa ukrajinská vláda rozhodla predať časť svojich kryptomenových aktív. Tento krok má pomôcť stabilizovať ekonomiku a zabezpečiť finančné prostriedky pre vojenské a humanitárne operácie.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Výhody a riziká

Predaj bitcoinových rezerv môže priniesť krátkodobé finančné výhody, avšak nesie so sebou aj určité riziká. Na jednej strane môžu vlády získať významné finančné prostriedky na riešenie aktuálnych ekonomických problémov alebo investícií do infraštruktúry. Na druhej strane, masívny predaj môže viesť k poklesu ceny Bitcoinu na globálnom trhu, čo by mohlo negatívne ovplyvniť ďalších držiteľov tejto kryptomeny.

Otázkou zostáva, ako sa budú krajiny správať k svojim bitcoinovým rezervám v budúcnosti. Niektoré vlády môžu pokračovať v predaji, aby využili aktuálne vysoké ceny, zatiaľ čo iné môžu zvoliť stratégiu dlhodobého držania, očakávajúc ďalší rast hodnoty tejto kryptomeny. V každom prípade, vlastníctvo a správa bitcoinových rezerv sa stáva dôležitým aspektom finančných stratégií moderných štátov.

Bitcoin tak ostáva v centre pozornosti nie len retailových obchodníkov, ale aj národných vlád. Dokonca zasahuje do volieb v USA. Čo by za to dali kryptomenoví priaznivci pred niekoľkými rokmi. Aj na tomto fakte je vidieť progres adopcie kryptomien v čase.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.