Viac ako 36-tisíc dôchodcov môže prísť o svoju penziu. Musia si splniť túto povinnosť

  • Sociálna poisťovňa vyplatila v 1. štvrťroku 2024 do zahraničia viac ako 36,5-tisíc dôchodkov.
  • Ak si dôchodcovia nesplnia svoje povinnosti, dôchodkov bude menej.
Ekonomika Viac ako 36-tisíc dôchodcov môže prísť o svoju penziu
Viac ako 36-tisíc dôchodcov môže prísť o svoju penziu. Zdroj: Shutterstock.com/Paul Burr, Grusho Anna

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne, ktorí žijú mimo Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska, by si mali v júli spomenúť na povinnosť doručiť Potvrdenie o žití.

Tento formulár je potrebné odoslať do 15. júla.

Nebude potvrdenie, nebude dôchodok

Sociálna poisťovňa na základe doručeného potvrdenia môže naďalej bez prerušenia vyplácať dôchodok poberateľovi, čím sa predíde možným komplikáciám spôsobeným oneskoreným preukazovaním žitia.

Ak dôchodcovia nemajú formulár s čiarovým kódom, môžu si ho stiahnuť a doručiť nasledujúcim spôsobom:

  • klient si stiahne formulár podľa krajiny, v ktorej žije (osoby žijúce v štátoch mimo EÚ/EHP a vo Švajčiarsku – na stiahnutie TU),
  • vyplnené, podpísané a úradne overené potvrdenie zašle poštou (Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29.augusta č.8, 813 63 Bratislava 1) alebo elektronicky: [email protected],
  • potvrdenia v inom ako anglickom jazyku sú dostupné na webstránke Sociálnej poisťovne TU.

Sociálna poisťovňa vyplatila v 1. štvrťroku 2024 do zahraničia viac ako 36,5-tisíc dôchodkov, z toho 3 840 dôchodkov putovalo mimo EÚ/EHP pre 3 622 poberateľov. Najviac dôchodkov bolo zaslaných do Kanady (1 491 dôchodkov), následne do USA (1 091 dôchodkov) a Austrálie (850 dôchodkov).

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ako fungujú tieto potvrdenia?

Späť
Strana 1/2Ďalej
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.