Počas prázdnin majú mnohí Slováci nárok na dávku, o ktorej často ani netušia

  • Rodičia môžu požiadať o ošetrovné nie len prípade choroby.
  • Vzťahuje sa aj na obdobie, kedy sú školy zatvorené.
Novinky Slováci môžu žiadať ošetrovné z dôvodu zatvorenia školy
Slováci môžu žiadať ošetrovné z dôvodu zatvorenia školy. Zdroj: shutterstock.com/RomanR

Aj počas letných prázdnin si môžu rodičia uplatniť nárok na ošetrovné z dôvodu zatvorenia materských škôl. Nárok na finančný príspevok majú rodičia iba raz, a to najviac na 14 dní. Upozornila na to Sociálna poisťovňa (SP).

Poistenec, teda rodič má nárok na ošetrovné, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ak predškolské zariadenie bolo počas obdobia školských prázdnin zatvorené rozhodnutím príslušných orgánov, napríklad zriaďovateľom,” vysvetlila poisťovňa.

Podmienka na získanie

Pri zamestnancovi je okrem osobnej a celodennej starostlivosti podmienkou na získanie finančného príspevku aj nedosahovanie príjmu, ktorý tvorí vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytnutie ošetrovného.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Potrebné je vyplniť žiadosť

Rodič musí vyplniť žiadosť o ošetrovné z dôvodu zatvorenia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb, ktorá je k dispozícii na internetovej stránke SP. V žiadosti je potrebné uviesť požadované údaje a predložiť ju na potvrdenie predškolskému zariadeniu a tiež zamestnávateľovi, pokiaľ ide o zamestnanca.

Nárok na ošetrovné má rodič aj z dôvodu ochorenia dieťaťa, ak si jeho zdravotný stav vyžaduje ošetrovanie inou osobou.

V takom prípade však tlačivo žiadosti o ošetrovné vystavuje pediater a následne ho poistenec podpíše a potvrdí zamestnávateľ, ak ide o zamestnanca. Nárok na dávku ošetrovné je aj v tomto prípade možný najviac po dobu 14 kalendárnych dní,” spresnila SP.

Poisťovňa od januára do mája tohto roka vyplatila viac ako 101 000 dávok ošetrovné. Mesačne išlo priemerne o 20 253 dávok, priemerná mesačná výška dávky bola 165,13 eura.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

5

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora