Slováci už informácie od štátu len tak nedostanú. Vláda chce zaviesť nové poplatky

  • Vláda chystá zmenu infozákona.
  • Zavedie v ňom nové poplatky.
  • Slováci strácajú prístup k informáciam.
Novinky Vláda chce zaviesť poplatky za informácie o štátnych inštitúciách.
Vláda chce zaviesť poplatky za informácie o štátnych inštitúciách. Zdroj: shutterstock.com/Dean Drobot/strannik72
BITmarkets BITmarkets

Vláda pripravila návrh zákona, ktorý Slovákom zásadne obmedzí prístup k informáciám o fungovaní štátnych inštitúcií. Podľa nového návrhu infozákona by si štátne inštitúcie mali pýtať poplatky za odpovede na otázky občanov aj médií. Nadácia Zastavme korupciu varuje, že ide o „nebezpečný zásah do práva na prístup k informáciám.”

Prístup k informáciám ohrozuje aj cenzúra, o ktorej prehovoril moderátor Michal Kovačič.

Slováci budú platiť poplatky za informácie

Nadácia Zastavme korupciu na svojom facebookovom profile informovala o zmenách, ktoré chystajú poslanci v rámci infozákona. Podľa ich návrhu by mali Slováci za informácie o tom, ako fungujú štátne inštitúcie, platiť poplatky.

Nový infozákon zasiahne médiá

Informácie o hospodárení štátu využívajú najmä médiá, aby informovali širokú verejnosť o tom, ako štát používa peniaze, ktoré získal prevažne výberom daní od občanov a firiem na Slovensku.

 

Práve médiá v minulosti mnohokrát odhalili rôzne pochybenia v hospodárení štátnych inštitúcií, korupčné kauzy, alebo podozrivé kšefty, pri ktorých sa s peniazmi daňových poplatníkov šafárilo.

Nadácia Zastavme korupciu varuje, že plánovaná zmena infozákona obmedzí kontrolu verejnosti nad verejnými financiami.

Ide o nebezpečný zásah do práva na prístup k informáciám, ktorý bude mať za následok menej transparentnosti a väčší priestor pre korupciu.

Nadácia Zastavme korupciu pôsobí na Slovensku už celú jednu dekádu. Nezávislí odborníci, medzi ktorých patria investigatívni novinári, právnici i analytici, odhaľujú korupčné kauzy či porušenia zákonov pri verejnom obstarávaní.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Aj nezisková organizácia Zastavme korupciu by mala podľa nového infozákona platiť poplatky za informácie o hospodárení štátnych inštitúcií.

Cenzúra médií ohrozuje demokraciu na Slovensku

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Nadácia Zastavme korupciuTAGY:
Autor:
Nikola Litvinová
Nikola Litvinová

Vyštudovala odbor financie a intenzívne sa venuje investovaniu. Analytickým okom sleduje svetové aj domáce ekonomické dianie. Zaujíma sa nie len o kryptomeny, ale rovnako aj o tradičné finančné trhy. Baví ju vytvárať pútavý obsah, ktorý prináša čitateľom skutočnú hodnotu.