Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Slováci možno prídu o tento druh obľúbených produktov. Chce ich zatrhnúť EÚ

  • Mini obaly omáčok či miniatúry z drogérie patria medzi obľúbené veľkosti balenia.
  • Používajú sa v reštauráciách a sú vhodné na cestovanie.
  • Únia však s nimi chce skoncovať.
Off topic Únia chce zakázať mini obaly
Únia chce zakázať mini obaly. Zdroj: shutterstock.com/P.Cartwright/Nils Jacobi
BitmarketsBitmarkets

Európska únia prijíma ďalšie kroky v boji proti plastovému odpadu. Tentokrát sa zamerala na malé jednorazové obaly, informuje český spravodajský portál CNN Prima News.

Plánované nariadenie by mohlo znamenať koniec miniatúrnych balení omáčok, cukru, šampónov a ďalších hotelových výrobkov. Táto iniciatíva súvisí s dlhodobým cieľom znížiť obalový odpad, ktorý v Európe v priemere dosahuje až 190 kilogramov na osobu ročne.

Čo to znamená pre spotrebiteľov a podnikateľov?

Podľa návrhu by do roku 2030 mali z ponuky hotelov, reštaurácií a fast foodov zmiznúť všetky plastové mini obaly.

Koniec omáčkam a ďalším výrobkom

Návrh sa týka širokého spektra produktov – od kečupov, majonéz, cez šampóny až po maličké kelímky smotany do kávy. Tento krok by mohol mať významný dopad nielen na spôsob, akým sú produkty balené a ponúkané, ale aj na ceny a spotrebné návyky.

Zbyněk Kozel, generální ředitel společnosti EKO-KOM pre portál povedal, že podporuje myšlienku zvýšenej recyklácie a zmeny v typoch používaných obalov.

Na druhej strane, niektorí odborníci z oblasti gastronómie, ako Luboš Kastner, varujú pred výzvami, ktoré môže takáto zmena predstavovať pre podnikateľov. Zvýšenie nákladov a logistické problémy sú podľa neho len niektoré z potenciálnych komplikácií.

Obaly rozdelili aj politikov

Nové nariadenie vyvoláva rozporuplné reakcie aj na politickej scéne. Ako ďalej píše CNN Prima News, europoslanec Jiří Pospíšil poukázal na možný dopad na ceny, ktorý by mohol byť prenesený na konečných spotrebiteľov.

Čo na to fastfoody?

Zuzana Majerová Zahradníková, kandidátka na europoslankyňu, kritizuje niektoré aspekty Green Dealu ako absurdné. Poukazuje tak na nesúlad medzi zámermi a realitou implementácie týchto opatrení.

Na druhej strane, niektorí prevádzkovatelia fastfoodov, ako Filip Vostrý z Burger King, sa k plánovaným zmenám stavajú pokojne. Pre portál uviedol, že konkrétne kroky plánujú prijímať až v čase, keď sa nariadenie začne aktívne uplatňovať.

Čo bude ďalej?

Celkový dopad plánovaného nariadenia bude údajne závisieť od viacerých faktorov, vrátane legislatívneho procesu v Európskom parlamente a schopnosti podnikov prispôsobiť sa novým pravidlám.

Zatiaľ čo niektorí vidia tento krok ako nevyhnutný v boji proti plastovému odpadu, iní ho vnímajú ako prílišný zásah do podnikateľského prostredia. Aký bude konečný výsledok, ukáže najbližšia budúcnosť.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: CNN Prima NewsTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.