Rezort práce avizuje veľké zmeny. Skupine Slovákov chce zdvojnásobiť výšku príspevku

  • Slováci by mali spozornieť, ministerstvo chystá zmenu.
  • Týka sa skupiny obyvateľstva, ktorá vykonáva náročnú činnosť.
  • Príspevok pre týchto ľudí sa môže čoskoro výrazne zvýšiť.
Novinky Opatrovateľov ŤZP detí chce rezort podporiť
Opatrovateľov ŤZP detí chce rezort podporiť. Zdroj: shutterstock.com/Ground Picture

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky avizuje v predbežnej informácii k novele zákona o sociálnych službách plánované zvýšenie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) detí.

Dvojnásobok terajšej sumy

Aktuálne sa uvažuje o zvýšení tejto finančnej pomoci o 100 eur, čo by celkový mesačný príspevok posunulo na 200 eur.

Navýšenie má za cieľ kompenzovať opatrovateľom zvýšené finančné a časové nároky spojené so starostlivosťou o tieto deti. Ministerstvo plánuje návrh predložiť do pripomienkového konania už v máji alebo v júni.

ŤZP osoby majú dostať viac pomoci

Návrh zákona zahŕňa tiež posilnenie domácej opatrovateľskej služby. Takto by sa maximálny možný čas poskytovania pomoci pri sebaobsluhe zvýšil z 8 hodín mesačne až na 40 hodín mesačne.

Ministerstvo zdôrazňuje, že súčasný limit nie je postačujúci, a to najmä z hľadiska „potreby podpory všetkých možných opatrení, ktoré v záujme humanizácie pomoci a podpory, ale aj jej ekonomizácie podporia zotrvanie fyzickej osoby odkázanej na pomoc inej fyzickej osoby pri sebaobsluhe v domácom prostredí”.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Zároveň chce rezort práce rozšíriť využívanie odľahčovacej služby pre opatrovateľov. Tá by mala opatrovateľom poskytnúť nevyhnutný čas na odpočinok a udržať tak ich fyzické i duševné zdravie.

Podpora celkového zdravia

Podľa predbežnej informácie sa očakáva, že návrh „posilní možnosti využitia odľahčovacej služby v rámci terénnych a ambulantných foriem sociálnych služieb primerane individuálnym potrebám cieľovej skupiny osôb v konkrétnom čase a rozsahu”.

V súvislosti s touto témou sa objavil aj návrh od hnutia Slovensko

Hnutie by príspevok zvýšilo ešte radikálnejšie, a teda na 300 eur mesačne. Tento návrh predstavili poslanci Národnej rady SR za hnutie na tlačovej konferencii – zdôrazňujúc, že „momentálne vieme, že mesačný príspevok je 569 eur a ak máte dieťa do 18 rokov, tak je tam zvýšená suma o 100 eur mesačne”.

Rodiny týchto detí vyvíjajú podľa poslancov obrovské úsilie a náklady spojené s opaterou. Práve preto sú tieto finančné zdroje pre pokrytie ich výdavkov nevyhnutné.

Je morálnou povinnosťou štátu podať pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú.

Plánované zmeny naznačujú výraznú snahu o posilnenie podpory rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi. Či sa však podarí novelu zákona aj realizovať, ostáva zatiaľ nezodpovedané.

Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

O osude košického U. S. Steel je definitívne rozhodnuté. Ostáva v rukách Japoncov?

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora