Top-Down analýza: Skvelý nástroj, ktorý vám pomôže zlepšiť obchodné zručnosti

  • T-D analýza predstavuje techniku, ktorá kombinuje analýzu viacerých časových rámcov a trhových zón.
  • Jej cieľom je získať komplexnejšiu predstavu o aktuálnom trhovom sentimente.
PR články Top-Down analýza
Top-Down analýza. Zdroj: XTB
BitmarketsBitmarkets

PR článok spoločnosti XTB. Väčšina investorov a obchodníkov neustále hľadá spôsoby, ako zlepšiť svoju profitabilitu. Top-Down analýza je jedným zo základných spôsobov, ako správne identifikovať trend aj vstupné a výstupné pozície z obchodov. Výhodou tejto analýzy je predovšetkým jej užitočnosť naprieč svetom investícií a tradingu. Nezáleží na tom, či ste dlhodobý investor alebo swingový obchodník, tento spôsob môže byť užitočný pre kohokoľvek. V tomto článku si predstavíme, čo Top-Down analýza je a ako ju správne použiť.

Čo to je Top-Down analýza

Najprv je nutné zoznámiť sa s výhodami analýzy Top-Down (ďalej len T-D analýza) a jej definíciou. T-D analýza predstavuje techniku, ktorá kombinuje analýzu viacerých časových rámcov a trhových zón s cieľom získať komplexnejšiu predstavu o aktuálnom trhovom sentimente.

Tento spôsob pohľadu na trhy je známy najmä medzi akciovými investormi, ktorí využívajú analýzu základných údajov o spoločnostiach v spojení s reakciami na významné udalosti, ako sú správy o hospodárskych výsledkoch spoločností, ktoré môžu na cenovom grafe vytvoriť silné zóny podpory a rezistencie. Tento pohľad potom dopĺňajú mikroskopickou analýzou nižších časových rámcov a hľadajú trhové anomálie. Tento proces sa môže spočiatku zdať zložitý, avšak celkovo sa jedná o pomerne priamočiaru metódu, ktorá môže byť investorom aj traderom veľmi nápomocná.

Čo je to Top-Down analýza?

Čo je to Top-Down analýza? Zdroj: XTB

Základná myšlienka 

Tento prístup začína pohľadom na celkový obraz trhu – ide predovšetkým o fundamentálne riziká, ktoré by mohli vstúpiť do technického obchodovania, ale aj o sentiment medzi obchodníkmi. Pokiaľ tu nenarazíme na žiadne riziká, môžeme pokračovať v identifikácii hlavných trendov na trhu. Ideálnou voľbou môžu byť časové rámce W1 (týždenné) alebo D1 (denné), ktoré nám pomôžu nájsť kľúčové úrovne.

Po nájdení kľúčových zón sa môžeme presunúť do nižších rámcov H1 (hodinový) alebo H4 (štvorhodinový) a začať hľadať potenciálne vstupné alebo výstupné body. Tie môžu predstavovať napríklad dôležité úrovne objemu, fibonacciho úrovne alebo iné pomocné techniky čítania sviečok, ako je obchodovanie gapov, rôzne smart money patterny, a pod.

Základná myšlienka

Základná myšlienka. Zdroj: XTB

 

Význam analýzy T-D

  • Filtrovanie šumu z nižších časových rámcov
    • Obchodníkom môže pomôcť vyhnúť sa krátkodobým a silným výkyvom cien na trhu. Zameraním sa na väčšie cenové rozpätie sa obchodníci môžu vyhnúť impulzívnym rozhodnutiam založeným na krátkodobých cenových pohyboch, ktoré majú minimálny dopad na dlhodobý trend.
  • Identifikácia silných zón podpory, rezistencie a obratu
    • Vyššie časové rámce umožňujú obchodníkom identifikovať kľúčové úrovne podpory a rezistencie. Pomocou týchto úrovní majú teraz obchodníci k dispozícii konkrétne úrovne pre Stop lossy a Take profity, čo zefektívňuje ich prácu s rizikom. Účinnosť týchto zón býva spravidla vyššia, čo môže zvýšiť presnosť a výkonnosť obchodného prístupu.
  • Diverzifikácia obchodných prístupov
    • Obchodníci sa niekedy dopúšťajú chyby, keď sa príliš sústredia na nižšie časové rámce, čím prepásnu príležitosti vo vyšších časových rámcoch. Pri správnom použití prístupu T-D analýzy môžu obchodníci flexibilne využívať ako dlhodobé, tak krátkodobé obchody. Zároveň platí, že menej je niekedy viac. Najmä pri riadení menšieho počtu obchodov z vyšších časových rámcov, ktoré často dávajú obchodníkovi časovú voľnosť a rozhodovanie býva menej psychicky náročné.
98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

T-D prakticky

Poďme si demonštrovať základnú myšlienku Top-down analýzy na nasledujúcom príklade. Ako príklad sme si vybrali menový pár EURUSD a začneme na časovom rámci D1. Modro sme zvýraznili hlavné zóny obratov, ku ktorým sme pridali swingové high a low (červeno). Swingové zóny sa nachádzajú vo vnútornom rozsahu pohybov a pri analýze na nižších časových rámcoch budeme tieto štyri úrovne rešpektovať.

V rámci takéhoto obchodu môžeme pracovať s pojmom „prémia” alebo prirážka a naopak „diskont” alebo zľava. Pokiaľ je cena nad swingovým maximom = pri shortovaní dostávame cenu s prémiou, naopak pri poklese ceny pod swingové minimum = pri longovaní dostávame cenu s diskontom.

Analýza denného vývoja EURUSD a stanovenie kľúčových úrovní

Analýza denného vývoja EURUSD a stanovenie kľúčových úrovní. Zdroj: platforma xStation 5

Tu sa už dostávame do hlbšej mikroanalýzy. V tomto prípade obchodník začína uprednostňovať krátke scenáre, pretože trhová cena je nad swingovým maximom (z obrázku vyššie, hore červené) – získavame cenovú prémiu a zároveň silná denná úroveň vytvorila obratovú formáciu predchádzajúceho rastúceho trendu (horná modrá krivka).

Potom už nezáleží na tom, aký technický prístup obchodník zvolí, ale najlepšie je držať sa jednoduchých vzorcov, ktoré si už osvojil. Tu sme sa rozhodli pracovať s weekly (týždennými) minimami v klesajúcom trende – označenými oranžovými kruhmi, ktoré fungujú ako zaujímavá zóna pre vstup do takýchto trendov – označené výnosy šedými obdĺžnikmi.

Analýza spodného časového rámca H4 na EURUSD

Analýza spodného časového rámca H4 na EURUSD. Zdroj: platforma xStation 5

TIP: Fundamentálne výsledky často vytvárajú silnú swingovú úroveň, s ktorou môže obchodník počítať pre ďalšie fázy analýzy. Najčastejšie sa jedná o dlho očakávané údaje, ktoré majú nielen krátkodobý vplyv na volatilitu, ale aj dlhodobý presah a silu zmeniť trhový sentiment.

Na nižšie uvedenom príklade menového páru GBPUSD môžeme vidieť, ako môžu dáta krátkodobo narušiť štruktúru trhu bez toho, aby sa jednalo o významný smer trendu. Obchodník však môže využiť pohľad z vyšších rámcov, ktoré naznačovali pásmový pohyb libry, a tieto dáta vnímať iba ako formu výberu likvidity mimo tohto pásma, čo sa nakoniec stalo. Prípadne počkať so vstupom po upokojení volatility a prejsť sa korekciou, ktorá nasledovala, späť do pásma prudkého pohybu počas vyhlásenia makro údajov.

Analýza fundamentálnych zón na páre GBPUSD

Analýza fundamentálnych zón na páre GBPUSD. Zdroj: platforma xStation 5

Pokiaľ sa chcete o tradingu a investíciách dozvedieť viac, v sekcii Vzdelávanie na webových stránkach XTB nájdete množstvo edukačných a analytických článkov, ktoré Vám pomôžu rozšíriť Vaše obchodné znalosti. 

TIP Chcem si rozšíriť znalosti

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: