Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Je investičný alkohol vhodnou alternatívou pre diverzifikáciu?

  • Investičný alkohol nie je v našich podmienkach úplne bežnou záležitosťou.
  • Postupne však začína prenikať aj do lokálnych portfólií.
  • Ide o reálnu možnosť pre zhodnotenie prostriedkov.
Návody Investičný alkohol sa presadzuje
Investičný alkohol sa presadzuje. Zdroj: shutterstock.com/Georgii Shipin
BitmarketsBitmarkets

Investovanie do alternatívnych aktív sa stáva čoraz obľúbenejším spôsobom diverzifikácie portfólia a zaisťovania potenciálne výnosných príležitostí. Jedným z takýchto aktív, ktoré v posledných rokoch prudko získava na popularite, je investičný alkohol. Ten zažíva vzostup cien, čo ho činí atraktívnou investičnou možnosťou. Nie je to klasická investícia, preto bude možno ťažšie sa v tejto oblasti od začiatku orientovať. Napríklad aj na to však slúži takýto článok, ktorý vám oblasti investičného alkoholu predstaví.

Základné pravidlá

Investovanie do alkoholu sa stáva čoraz obľúbenejším spôsobom, ako zhodnotiť financie, a to najmä v prípade, že ide o investičný, zberateľský alkohol, ako je whisky, ktorá tvorí drvivú časť takýchto investícií. Hlavnými dôvodmi rastúcej popularity tohto druhu investícií je dlhá trvanlivosť a výrazné zhodnotenie, ktoré môže dosiahnuť investícia do vzácnych a starých edícií. Samozrejme, nemyslíme tu investovanie do alkoholických nápojov, ale do ozajstného investičného alkoholu.

Destiláty alebo víno

Zberateľský alkohol, najmä whisky, je veľmi vyhľadávaný medzi investormi, ktorí hľadajú alternatívy k tradičným investičným formám.  Pod týmto označením vnímame primárne akcie alebo dlhopisy. Výhodou investovania do destilátov ako whisky oproti vínu je, že whisky sa môže skladovať prakticky neobmedzene dlho bez rizika poklesu kvality, čo nie je napríklad pri víne samozrejmosťou.

Formy investovania

Investovanie do alkoholu môže ponúkať zaujímavé a potenciálne výnosné príležitosti, avšak vyžaduje si informovaný a strategický prístup. Pri rozmanitosti možností je potrebné uviesť samostatne aspoň niektoré:

  • akcie veľkých spoločností,
  • súkromný kapitál v inovatívnych podnikoch,
  • ETF,
  • fyzická držba.

Pre začiatok investovania do alkoholu je nevyhnutné urobiť si dôkladný prieskum a stanoviť si investičnú stratégiu. Investície do akcií alkoholových spoločností, ako sú Diageo alebo Anheuser-Busch InBev, ponúkajú likviditu a potenciál rastu, avšak nie sú imúnne voči trhovej volatilite a regulačným zmenám.

Investovanie do vzácnych vín a destilátov vyžaduje rozsiahle poznatky o trhu, spoľahlivé zdroje nákupu a adekvátne skladovacie podmienky. Na uchovanie kvality a hodnoty je kritické správne skladovanie v profesionálnych zariadeniach a zabezpečenie proti poškodeniu. Vzhľadom na zložitosti trhu s alkoholom je dôrazne odporúčané vyhľadať odborné poradenstvo, alebo aspoň človeka, ktorý s tým má priamu skúsenosť.

Späť
Strana 1/6Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Whisky Wealth ClubTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.