Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Sociálna poisťovňa vykonala na skupine Slovákov experiment. Ich platobná disciplína sa zlepšila

  • O tom, že boli súčasťou experimentu, nevedeli.
  • Výsledky však poukázali na to, čo musí Sociálna poisťovňa urobiť, aby SZČO platili načas.
Ekonomika Živnostníci sa stali súčasťou experimentu
Živnostníci sa stali súčasťou experimentu. Zdroj: Shutterstock.com/Ground Picture
BitmarketsBitmarkets

Veľká časť slovenských živnostníkov má problém platiť odvody v správnej výške a načas. Problémy to v konečnom dôsledku spôsbuje štátu, ktorý má nižší výber poistného. Aké je riešenie tohto problému? Môže ísť o zmenu komunikácie?

Pozrel sa na to Inštitút finančnej politiky v spolupráci so Sociálnou poisťovňou vo svojom experimente.

Výsledky ukázali, že zahrnutie hrozby odhalenia a následkov nesprávneho platenia do komunikácie by mohlo zvýšiť výber poistného. Ide o značné finančné sumy. Tento typ komunikácie má potenciál každoročne zvýšiť vybrané poistné o ďalších 2,6 milióna eur, čo predstavuje približne 4,2 percenta z pôvodnej sumy dlhu.

SZČO a poistné

Pre rok 2024 minimálne mesačné odvody do Sociálnej poisťovne predstavujú 216,13 eur (33,15 % zo 652 eur). Podľa údajov zo Sociálnej poisťovne platí minimálne odvody asi 80 % živnostníkov.

Hrozby nie sú lichotivé

V rámci experimentu došlo k úprave formulácií úradného listu zo Sociálnej poisťovne, ktoré dostávajú živnostníci. Tieto úpravy mali za úlohu zvýšiť počet podnikateľov platiacich správne poistné.

Najlepšou možnosťou podľa inštitútu bol list, ktorý obsahoval hrozbu odhalenia a negatívne dôsledky nesprávneho platenia. Na experimente sa podieľalo aj Oddelenia behaviorálnych inovácií a Oddelenia behaviorálnych a experimentálnych analýz Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Každoročne viac ako 180 000 živnostníkov čelí povinnosti platiť poistné na sociálne poistenie alebo sa mení výška ich vymeriavacieho základu. Sociálna poisťovňa týchto živnostníkov informuje o tejto skutočnosti prostredníctvom úradného listu. Napriek tomu značná časť živnostníkov nedodržiava poistné v správnej výške.

Listy poisťovňa posiela každoročne v júli a októbri, podľa termínu podania daňového priznania. Upozorňuje živnostníkov na povinnosť platiť poistné pre všetkých nových poistencov a opätovne pre všetkých poistencov, u ktorých táto povinnosť vznikla. Zároveň v týchto obdobiach informuje existujúcich poistencov o zmene výšky poistného v závislosti od zmeny ich vymeriavacieho základu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Aj napriek tejto skutočnosti zhruba 19 percent živnostníkov svoje poistné neodvádza v správnej výške. Dochádza tak ku kumulácii dlhu na sociálnom poistení. Ten ročne predstavuje stratu pre štát až vo výške 63 miliónov eur.

S cieľom zvýšiť počet živnostníkov, ktorí platia poistné v správnej výške, boli v rámci experimentu upravené úradné listy s využitím poznatkov behaviorálnej ekonómie. Ich účinnosť bola testovaná v terénnom experimente, ktorý prebehol v dvoch kolách.

„V prvom kole sme sa zameriavali na živnostníkov, ktorí mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2021. Táto skupina bola oslovená v októbri 2022. V druhom kole sme sa zase zamerali na tých živnostníkov, ktorí podali daňové priznanie za rok 2022 v riadnom termíne. Táto skupina bola oslovená v júli 2023,” uvádza Inštitút.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Inštitút finančnej politikyTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.