Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Nižších daní na kryptomeny sa nedočkáme. Kúpa tohto tokenu je ale stále výhodná

Sponzorované články Zníženia daní na kryptomeny sa nedočkáme
Zníženia daní na kryptomeny sa nedočkáme. Zdroj: shutterstock.com/Deemerwha studio
BitmarketsBitmarkets

Slovensko čaká ťažká cesta, pretože plánované zníženie daní z príjmov z kryptomien bude mať v skutočnosti za následok oveľa vyššie a prísnejšie dane. V prvej polovici roka 2023 boli schválené zmeny, ktoré mali od 1. januára 2024 znížiť daňové zaťaženie ziskov z kryptomien. Rozhodnutím parlamentu z minulého týždňa sa však veľmi vítané zmeny rušia, čím sa dane z kryptomien ešte viac skomplikujú.

Súčasná miera na Slovensku sa pohybovala od 33 % do 39 %. Takáto vysoká sadzba urobila zo Slovenska najhoršie miesto na investovanie do kryptomien. Medzi hlavné zmeny však malo patriť zavedenie časového testu, podľa ktorého by po roku držby kryptomien klesla daň z predaja na 7 % namiesto 39 %. Zároveň sa Slováci mali dočkať oslobodenia od dane pri nákupe kryptomien do výšky 2 400 EUR.

Nižšie dane boli medzi investormi viac než vítané, bohužiaľ sa ich nedočkajú

Nové zmeny, ktoré parlament predstavil tento rok, mali pôvodne uzrieť svetlo sveta 1. januára 2024. Zmeny mali priniesť množstvo daňových úľav pre kryptomeny. Minulý týždeň však parlament schválil nový návrh zákona, ktorý má priniesť viac peňazí do slovenského rozpočtu, čo bohužiaľ zahŕňa aj zvýšenie daní pre kryptomeny.

Okrem obnovenia vysokých daňových sadzieb sa prijatým návrhom zákona zvyšujú aj odvody. Na podpis prezidentky sa v súvislosti s novým právnym predpisom stále čaká. Niekoľko opozičných poslancov vyjadrilo obavy z možného práva veta a kritizovalo zrýchlený postup schvaľovania. Napriek tomu parlament pri záverečnom hlasovaní viaceré návrhy opozičných poslancov zamietol.

Čo teda čaká kryptomeny teraz?

Ako sme už spomínali, Slovensko sa už mohlo tešiť na vopred schválenú nižšiu sadzbu pre kryptomeny, ktorá po časovom teste trvajúcom len jeden rok mala byť len 7 %. Namiesto toho budú zisky z kryptomien naďalej podliehať tradičným daniam z príjmu vo výške 19 % a 25 %, pričom netreba zabúdať ani na zdravotné poistenie vo výške 14 %. Hlavným cieľom zníženia dane z kryptomien bolo zlepšiť pozíciu Slovenska v kryptomenovom sektore, čo sa, žiaľ, nestane.

Keď sme už spomenuli zdravotné poistenie, nové zmeny sa dotknú aj neho. Slováci budú po novom platiť 15 %, čo znamená ešte vyššie daňové zaťaženie pre kryptomeny.

Cieľom úprav, ktoré predložili opoziční poslanci, bolo zachovať priaznivý daňový systém, ktorý bol pôvodne navrhnutý pre kryptomeny. Toto priaznivé prostredie malo nadobudnúť účinnosť v priebehu niekoľkých dní a mohlo by potenciálne podnietiť expanziu tohto odvetvia. Väčšina však hlasovala proti úpravám, preto bolo úsilie opozície márne.

V dôsledku toho sa Slovensko vracia k predchádzajúcemu nepriaznivému právnemu rámcu. Slováci, ktorí sa chcú vyhnúť plateniu nehorázne vysokých daní, ktoré teraz môžu predstavovať až 40 % ich celkového daňového zaťaženia, sa tak budú musieť presťahovať do západoeurópskych krajín, kde sú zákony oveľa miernejšie. V niektorých krajinách, napríklad na Malte, bola dokonca zavedená nulová daň z kryptomien.

Teraz sa spoločne pozrieme na kryptomenu, ktorá sa nachádza v predpredaji, pričom ak si kúpite kryptomeny v predpredaji, nepodliehajú priamo zdaneniu. Samozrejme, ak potom svoje tokeny premeníte na iné kryptomeny, musíte všetko zodpovedajúcim spôsobom zdaniť. Vždy sa vopred informujte o transakčných poplatkoch a daniach z kryptomien v krajine, v ktorej uskutočňujete transakciu.

Navštíviť Sponge V2

Sponge Token V2 – príchod nového nástupcu úspešného meme coinu

Vďaka pozoruhodnému roku 2023 sa originálny token SPONGE stal jednou z najdiskutovanejších meme mincí tohto roka. V priebehu týždňa od jeho uvedenia na trh došlo k výraznému nárastu až o 340 %.

S miliónmi dolárov, s ktorými sa denne obchoduje na významných burzách, ako sú Gate.io a OKX, kde bol token uvedený v priebehu niekoľkých týždňov, dosiahla jeho trhová kapitalizácia na vrchole viac ako 100 miliónov dolárov.

Tokenu Sponge sa darí

Tokenu Sponge sa darí. Zdroj: sponge.vip

Teraz však prichádza nový nástupca tohto tokenu – SPONGEV2. Táto vylepšená verzia sa snaží absorbovať nečistoty, ktoré zostali po prvej verzii tokenu, a nadväzuje na jeho popularitu. Vďaka integrácii tokenu do ekosystému V1 prostredníctvom vynaliezavej štruktúry stake-to-bridge sľubuje SPONGEV2 ponúknuť doteraz nevídanú funkcionalitu.

Investori si môžu zakúpiť tokeny Sponge V2 prostredníctvom špeciálneho widgetu na webovej stránke Sponge a tokeny budú po zakúpení automaticky zaradené do poolu V2.

V podstate to funguje tak, že investori, ktorí už vlastnia tokeny V1, môžu automaticky začať stakovať. Ak však ešte nevlastníte token Sponge V1, môžete si ho kúpiť na oficiálnej webovej stránke. Prostredníctvom stakovania si potom svoje tokeny uzamknete a získate odmeny vo forme tokenov Sponge V2.

Sponge V2 je ešte výhodnejší

Sponge V2 je ešte výhodnejší. Zdroj: sponge.vip

Na rozdiel od prvej verzie tokenu Sponge má Sponge V2 okrem inovatívneho mechanizmu stake-to-bridge predstaviť aj hru P2E, čím projekt ponúka oveľa väčšiu využiteľnosť, než na akú boli investori doteraz zvyknutí.

Ak vás teda projekt zaujal, nezabudnite ho sledovať na sociálnych sieťach, aby vám nič neuniklo. Tokeny si môžete kúpiť už teraz prostredníctvom svojich kryptopeňaženiek s ETH alebo USDT.

Navštíviť Sponge V2

Článok vznikol v spolupráci s firmou Clickout.

Disclaimer: Tento článok je súčasť platenej propagácie. Názory a postoje uvedené v tomto článku nemožno spájať s názormi redakcie kryptomagazin.sk. Investovanie do kryptomien je vysoko rizikové. Obzvlášť investovanie do predpredaja (ICO). Zdôrazňujeme, aby ste si dôkladne preverili každý projekt a investovali iba to, o či si môžete dovoliť prísť!

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: