- Zákazníci si kúpili už 600 000 debničiek ovocia a zeleniny za euro.
- Projekt zachránil 1 700 ton potravín pred vyhodením.
- Ročne sa na Slovensku vyhodí 400 000 ton potravín.
Tri roky fungovania projektu priniesli pôsobivé výsledky. Zákazníci si zakúpili viac než 600 000 balíčkov, čím sa podarilo zachrániť vyše 1 700 ton kvalitného ovocia a zeleniny pred zbytočnou likvidáciou. Toto množstvo by naplnilo približne 85 nákladných vozidiel.
Popri ekologickom prínose má iniciatíva aj významný ekonomický a sociálny vplyv. Spotrebitelia získavajú hodnotné potraviny za minimálnu cenu, čo je obzvlášť prínosné pre domácnosti s obmedzeným rozpočtom. Za jedno euro dostanú dva kilogramy ovocia a zeleniny, ktoré by pri štandardnom nákupe stáli niekoľkonásobne viac.
„Balíčky za euro sú výborný nápad. Kupujem ich pravidelne a vždy ma poteší ich obsah. Naposledy som v balíčku našla štyri jablká, tri citróny, cesnak a zemiaky – všetko len za euro. Pri bežnom nákupe by som za to zaplatila minimálne päťnásobok,” hovorí pre Kryptomagazin.sk Diana z Popradu.

Na Slovensku sa plytvá potravinami vo veľkom. Zdroj: shutterstock.com/Fevziie
Plytvanie potravinami na Slovensku
Každý Slovák vyhodí ročne 40 až 60 kilogramov potravín. Najčastejšie končí v koši pečivo, ovocie, zelenina, varené jedlá a mliečne výrobky. Priemerná rodina pritom mesačne minie na potraviny až pätinu svojho rozpočtu.
Odborníci identifikovali hlavný dôvod tohto plytvania – nakupujeme príliš veľa jedla, ktoré nedokážeme včas skonzumovať. Mnohí z nás tiež neovládajú správne postupy skladovania, čím sa potraviny rýchlejšie kazia.
Problém presahuje hranice Slovenska. Svetové štatistiky ukazujú, že každý deviaty človek na planéte trpí hladom alebo podvýživou. Napriek tomu ľudstvo každoročne vyhodí tretinu všetkých vyprodukovaných potravín. Toto množstvo by dokázalo nasýtiť všetkých hladujúcich minimálne trikrát.
Plytvanie potravinami tak predstavuje nielen etický problém, ale aj závažnú ekonomickú a ekologickú výzvu pre celú spoločnosť.