Blockchain a kryptomeny sa stávajú pevnou súčasťou súčasného obchodu

Novinky Blockchain mení svet obchodu budúcnosti
Blockchain mení svet obchodu budúcnosti. Zdroj: shutterstock.com/Travel mania/Production Perig
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Kryptomeny a blockchain niekedy vnímame oddelene od jednotlivých odvetví biznisu. Nasledujúci príklad však ukazuje, že sa stávajú jeho organickou súčasťou a ich využívanie je na vzostupe. Blockchain a kryptomeny nachádzajú svoje využitie a spoluprácu s medzinárodnými koncernmi.

 

Spolupráca Vodafone a Chainlink

Ako príklad poslúži čerstvá a dôležitá udalosť v kryptomenovom svete. Spoločnosť Vodafone Digital Asset Broker (DAB) v utorok oznámila spoločný projekt, a to overenie konceptu, spolu so známymi menami z kryptosveta. Sú to Chainlink Labs, Sumitomo Corporation a InnoWave.

Cieľom tejto spolupráce je riešenie praktického problému. Konkrétne ide o odstránenie prekážok v ekosystéme globálneho obchodu s hodnotou 32 biliónov dolárov. Partneri v rámci prezentácie odhalili svoje úsilie o zlepšenie výmeny dôležitých obchodných dokumentov na viacerých platformách a blockchainoch so zameraním na bezpečnosť a interoperabilitu.

Známy kryptomenový freelancer a bloger Jean-Pierre Buntinx na margo spolupráce uviedol, že ide o „veľký krok vpred pri riešení pretrvávajúcich byrokratických problémov týkajúcich sa obchodných dokumentov.”

97%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Binance a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Možné využitie blockchainu

Portál Podnikajte.sk uvádza, že blockchain je dobré riešenie všade tam, kde je potrebné dosiahnuť nasledujúce kvality:

  • je potrebné zabezpečiť nemennosť údajov,
  • pracujeme so systémom, do ktorého má možnosť zapisovať alebo inak meniť údaje viacero strán s protichodnými záujmami,
  • potrebujeme zaviesť systém na spoľahlivé sledovanie transakcií (finančné transakcie, pohyb tovarov a pod.).

Podľa Insider Inteligence je technológia blockchain pomerne široko využívaná už dnes. Viac ako tretina (38 %) pracovníkov v USA uviedla, že technológia blockchain je v ich podnikoch široko používaná. Ďalších 44 % uviedlo, že táto technológia bude široko používaná do troch rokov, zatiaľ čo 18 % uviedlo, že od jej širokého využitia v rámci ich podnikania sú ešte viac ako tri roky.

Oblasti, kde je blockchain už dnes využívaný a je teda súčasťou obchodu, popisuje G2 Hub nasledovným spôsobom:

  • Kryptomeny
  • Zdravotná starostlivosť
  • Financie a bankovníctvo
  • Nehnuteľnosti
  • Maloobchod
  • Dodávateľský reťazec a logistika
  • Poistenie
  • Hlasovanie a riadenie
  • Internet vecí (IoT)
  • Médiá a reklama

Blockchain a budúcnosť

Podľa názoru pracovníkov Stanfordskej univerzity výhody a prípady použitia využívania blockchainových technológií sa uplatnia v celej šírke. Budú to predovšetkým súkromné ​​a transparentné automatizované elektronické štruktúry, ktoré ponúkajú nekonečné príležitosti. Konkrétne sú schopné riešiť odstránenie úzkych miest v správe, uľahčenia efektívnejších operácií a zabezpečenia súkromia – pre spoločnosti v takmer každom odvetví.

Blockchain a kryptomeny su buducnostou globalneho obchodu.

Blockchain a kryptomeny sú budúcnosťou globálneho obchodu. Zdroj: shutterstock.com/ElNino

Pre odvetvia, ktoré sa zaoberajú veľkým množstvom údajov a správy informácií, technológia blockchain umožňuje jednoduchšiu správu systému a pracovné postupy. Ako príklad môžeme uviesť zdravotnú starostlivosť, ktorá spracováva citlivé informácie o pacientoch. Tieto údaje musia byť k dispozícii desaťročia.

Zdravotnícky priemysel by mohol profitovať z vytvorenia platformy ľahko aktualizovaných, dostupných a bezpečných údajov pre všetkých pacientov, zdravotníckych pracovníkov, dodávateľov a služby.

Crypto Times pripomína, že technológia blockchain má schopnosť dramaticky zjednodušiť papierové a dokumentačné spracovanie ťažkých informácií. A to v akomkoľvek odvetví zaoberajúcom sa správou údajov. Práve táto schopnosť bude pre využitie blockchainu v budúcnosti kľúčová.

Prečítaj si aj: Bitcoin má skvelé podmienky na raketový štart, tvrdí známy analytik

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.