TIP Darujte blízkym na Vianoce Bitcoin! 100x vám za to poďakujú

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Vianoce sa pomaly, ale isto blížia a my ako správni kryptonadšenci začíname premýšľať o tom, či tento rok neobdarujeme svojich priateľov alebo rodinných príslušníkov nejakou kryptomenou. A ako už názov článku napovedá, ideálnou voľbou pre tieto účely je papierová peňaženka. Samozrejme vám tento článok poslúži aj v prípade, že si chcete vytvoriť paperwallet pre seba. Ukážeme si, ako si papierovú peňaženku bezpečne a rýchlo vytvoriť a máme pre vás aj tip na to, ako Bitcoin (či altcoiny) darovať originálnym spôsobom.

Samozrejme sa nemusíte obmedzovať iba na Vianoce. Bitcoin je možné darovať aj pri akejkoľvek inej príležitosti, ako sú napr. narodeniny, výročie či príchod nového člena rodiny na svet. Než však prikročíme k návodu, máme pre vás niekoľko dôležitých poznámok.

Určite vás 3 overené spôsoby, ako získať pasívny príjem z kryptomien – VYSVETLENÉ DeFi, Lending, Staking

Na úvod niekoľko rád

  • Tlačená peňaženka je veľmi náchylná na vodu či oheň, preto zvážte jej zatavenie do fólie alebo iný spôsob ochrany. Môžete si tiež urobiť viac kópií, ktoré rozmiestnite na rôzne miesta.
  • Nezabudnite, že musíte vytvoriť paperwallet pre vami zvolenú kryptomenu. Nie je teda možné odoslať napr. BTC na LTC verejnú adresu alebo naopak! Neboli by ste prví, kto takto omylom spálil svoje kryptomeny.
  • Nepoužívajte opakovane jednu peňaženku, ale akonáhle niekam zadáte svoj privátny kľúč, vždy si vytvorte novú. Na novú peňaženku si pošlete svoj prípadný zostatok ihneď po prevedení odchádzajúcej transakcie.
  • Svoj súkromný kľúč nikomu nehovorte, nezapisujte si ho do PC či mobilu a ani si nezhotovujte fotky. Snažte sa ho držať v bezpečí.

Viac bezpečnostných zásad si prečítajte v tomto článku.

Ako darovať kryptomenu

Najprv zvoľte, akú kryptomenu niekomu venujete. Mohli by sme uvažovať aj o iných kryptomenách, ale vzhľadom na to, že Bitcoin je predsa len najbezpečnejší a najvhodnejší pre dlhodobé držanie, vybrali sme si ho a to isté odporúčame aj vám. Uprednostnite ho najmä vtedy, ak ho chcete dať niekomu, kto ešte žiadnu kryptomenu nemá. BTC je skrátka základ a ako darček dobrá voľba.

Najjednoduchší spôsob, ako darovať kryptomeny, je využiť službu webu finex.cz. kde je všetko prehľadne usporiadané v jazyku, ktorému rozumiete. Stačí si na webe Finex.cz vytvoriť darčekový poukaz, nabiť ho Bitcoin a potom už je len na vás, koho obdarujete.

Zhrnutie: Takto to bude celé fungovať

Kryptomenu najskôr nakúpime, potom si vygenerujeme paperwallet. Odporúčame použiť nato stránku walletgenerator.net alebo najbližší Bitcoin ATM. Vytlačíme alebo prepíšeme verejnú adresu a kľúč, dôkladne skontrolujeme a na verejnú adresu odošleme zakúpené mince. Následne na webe https://www.blockchain.com/explorer skontrolujeme, či BTC dorazil a môžeme zabaliť a niekomu darovať.

Privátna adresa slúži ako kľúč k Bitcoinom. Dobre ho uchovajte, vložte do obálky, obálku zalepte a zapečaťte. Uistite sa, že písmo z papiera nemôže časom zmiznúť. Bola by to škoda.

Nákup Bitcoinu

Začať môžeme tým, že pôjdete na niektorú kryptoburzu. My odporúče Binance. Ak si vytvoríte účet cez >>>tento odkaz<<<, získate navyše doživotnú zľavu 5% na poplatky.

Nakúpite Bitcoin (popr. iné kryptomeny). Darujte toľko, aby to zodpovedalo vašim finančným možnostiam a povahe darčeka. Ideálne je zvoliť nejaké okrúhle číslo, ale do čiastky je možné zakomponovať aj významné výročie, či narodeniny a pod.

Z Binance odošlite BTC na verejnú adresu peňaženky. To vám túto časť uľahčí, pretože nebudete musieť odpočítavať poplatky a riskovať, že sa niečo pokazí a do peňaženky nepríde presná (okrúhla) suma.

Ako si vytvoriť papierovú peňaženku (paperwallet)

Druhým krokom je bezpečná offline tvorba papierovej peňaženky. Paperwallet je písaná alebo tlačená forma kombinácie verejnej adresy a privátneho kľúča. Kto vlastní privátny kľúč, vlastí aj kryptomeny, ktoré sú na danej verejnej adrese uzamknuté na blockchaine danej kryptomeny.

My použijeme generátor z webu https://walletgenerator.net/, ale sami si ľahko nájdete aj iné možnosti s iným dizajnom. Len sa vždy uistite, že ide o overený web. Samotný postup potom bude prakticky rovnaký.

Vstúpte na stránku walletgenerator.net a kliknite na „download this website from Github” – do počítača sa vám stiahne zložka zabalená v zipe.

Vypnite internet (dôležité!), pripojte tlačiareň, otvorte stiahnutú zložku „WalletGenerator.net-master.zip” a spusťte súbor „index.html”.

Teraz sa vám vo vašom prehliadači otvoril open source paperwallet generátor offline, vďaka čomu bude peňaženka bezpečnejšia. Jazdite myšou po monitore, dokým odpočet nedôjde až k 0.

Rozkliknite si záložku „Paper Wallet”. Vpravo hore si zvoľte, pre akú kryptomenu chcete peňaženku vytvoriť. Stránka sa pýši 197 podporovanými kryptomenami, bohužiaľ sú to väčšinou úplne neznáme shitcoiny. Ak chcete, môžete si tiež zvoliť heslo, ale nie je to nutné. O niečo nižšie vpravo už vidíte tlačidlo „Print” (tlač).

Akonáhle máte peňaženku hotovú, môžete kliknúť na „Print” a peňaženku si vytlačiť. Odporúčame urobiť aspoň dve kópie, ktoré schováte na rôzne miesta. Namiesto tlače môžete tiež použiť pamäťovú kartu alebo papier.

Keď budete hotoví, prejdite na inú stránku a následne zo svojho prehliadača vymažte nedávnu históriu vrátane medzipamäte a vypnite (reštartujte) počítač aj tlačiareň.

Peňaženku si dobre uschovajte a dodržujte bezpečnostné pravidlá uvedené v tomto a ďalších článkoch. Pre vyššiu bezpečnosť môžete použiť čistý OS, nové nezavírené PC a tlačiareň. Ak ste extrémne paranoidní, môžete po vytvorení peňaženky všetko dôkladne rozbiť kladivom a následne zakopať. Pretože by to však bolo neekologické, skúste radšej vymazať medzipamäť prehliadača aj tlačiarne, popr. tlačiareň naďalej používajte iba s vypnutým internetom.

Záver

Darovať kryptomeny nie je zložité a vďaka paperwallet to zvládne každý. Nemusíte sa držať iba bežnej tlačenej verzie, ale môžete trochu popustiť uzdu svojej fantázii. Keď na ukrytie použijete nejaký dekoratívny predmet, možno vytvoriť skutočne originálny a zároveň hodnotný darček, ktorý poteší.

Nepremeškajte naše ďalšie spravodajstvo a prihláste sa na odber noviniek (návod nájdete tu). Nezabudnite nás tiež sledovať na našom Facebooku a najnovšie aj na Instagrame a Twitteri.

Autor:
Redakcia Kryptomagazínu
Redakcia Kryptomagazínu

Na Kryptomagazine nájdete originálne spravodajstvo o kryptomenách tvorené odborníkmi, ktorí z tohto magazínu spravili najlepší zdroj informácií o digitálnych menách a decentralizovaných technológiách.