Ethereum Berlin hard-fork potvrdený! Obsahovať bude štyri vylepšenia

Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Mesiace plánovania sú za nami a Ethereum komunita sa konečne zhodla na tom, ako bude vyzerať priebeh nastávajúceho upgradu hlavnej siete. Berlin hard-fork bude obsahovať štyri vylepšenia a poznáme aj presné dátumy, kedy bude zavedený do produkcie.

Kedy dôjde k ďalšiemu vylepšeniu ETH siete?

Berlin aktualizácia bude zavedená do hlavného chainu v bloku č. 12 244 000, ktorý by mal byť vyťažený 14.4.2021. Počkáme si teda ešte jeden mesiac. Hlavný vývojár Ethereum 1.0 siete Tim Beiko to včera potvrdil na blogu ETH Foundation.

Ale ak sa neviete dočkať, tak už zajtra (10.3.2021) na Berlin prejde testovacia sieť Ropsten. Nasledovať budú testnety Goerly a Rinkeby – Goerly príde na rad 17.3. a Rinkeby 24.3. Vývojári si tak prechod na nový protokol budú môcť niekoľkokrát nanečisto vyskúšať a vychytať všetky chybičky.

Operátori uzlov siete Ethereum dostanú možnosť s predstihom aktualizovať svoj software, aby počas prechodu na Berlin nedošlo ku žiadnym výpadkom. Finálny softvér bude dostupný najneskôr 7.4.

Ethereum Berlin hard-fork obsahuje štyri vylepšenia

V rámci Berlin upgradu sa môžeme tešiť na štyri konkrétne vylepšenia (EIP – Ethereum Improvement Proposal).

  • EIP-2565, znižuje cenu operácie ModExp
  • EIP-2929, zvyšuje cenu niektorých výpočtovo náročnejších operácií
  • EIP-2718, pridáva nový typ transakcie
  • EIP-2930, pridáva typ transakcie s modulárnym zoznamom pripojení

Ak chcete podrobnejšie informácie o vylepšeniach, ktoré prinesie Berlin, odporúčame prečítať si príspevok od Tima Beika.

Berlin prichádza viac než rok po poslednom Muir Glacier update, optimalizuje fungovanie siete a pripravuje ju na zlúčenie s 2.0 platformou, ktorá funguje na Proof of Stake systéme. Hlavný Ethereum blockchain v júli 2021 čaká ďalší dlho-očakávaný London hard-fork s EIP 1559, ktorý kompletne zmení spôsob, akým sa určuje výška poplatkov v sieti a zavedie pálenie mincí.

Ethereum 2.0 taktiež čaká hard-fork HF1, ktorý uvedie podporu pre Ethereum light klienta.

Zistite viac o júlovom London forku:

London hard-fork, poplatky klesnú a z Etherea sa stane deflačné aktívum! – EIP-1559